Bryce Canyon

Bryce Canyon

2175
0
DELEN

Bryce Canyon is wonderlijk. Het is een berg stenen en ondanks zijn naam is het geen “echte” canyon. Het heeft meer weg van een rij amfitheater met duizenden bizarre rotsformaties. Uniek op aarde!

Bryce Canyon ligt in het zuidwesten van de staat Utah, vroeger was dit een enorme binnenzee.  Geologen zijn van mening dat in dit deel van Amerika meer dan 100 miljoen jaar geleden op deze immense binnen zee diverse rivieren uitmonden. Het water had in die tijd vrij spel waardoor zand, bezinksel en kalk op de zeebodem spoelden. Uit de zeebodem van toen zijn de rotsen van het Bryce van nu verrezen. Toen de bergplateaus begonnen te verschuiven zijn er diverse delen omhoog geduwd.  Het gebied ligt nu op een hoogte van 2.400 tot 2.800 boven zeeniveau. Het bijna moeilijk te geloven dat dit vroeger een binnenzee was. Wind, regen, ijs en sneeuw hebben miljoenen jaren lang tientallen lagen zandsteen, kalksteen on onderliggende leistenen zo gebeeldhouwd. Als je er nu komt is het soms maar moeilijk te bevatten dat het echt is. Felrode en oranje kleuren overheersen, terwijl grilliggevormde rotsformaties het land domineren.

Het water speelt ook nu nog een belangrijke rol in de Bryce Canyon, elke dag sijpelt smeltwater in de bodem. Dit bevriest in de nacht zodat het water dan uit zet, hierdoor brokkelen geregeld stukken rots af.  Duizenden pilaren van de rode en oranje stenen die boven de groene dennenbomen uit tornen. Sommige staan keurig netjes in een rij andere staan wat rommelig door elkaar. Geven door dat het gesteente dus werkt in de loop der jaren ook een ander beeld en blijft het veranderen.

Overigens behoort Bryce Canyon tot het zelfde immense rotplateua waar ook de Grand Canyon en Zion toe behoren.  Opmerkelijk verschil is dat elk park verschillende fases van erosieproces laten zien. Bryce is het jongste, terwijl Zion al miljoenen jaren ouder is. De Grand Canyon laat zien wat er gebeurt als het proces verder doorgaat.

Klimaat

Omdat Bryce Canyon ongeveer 2.800 meter boven zeeniveau ligt is het er meestal veel minder warm dan in de lager gelegen gebieden in Utah. In de winter is het er erg koud, soms wel tot -30 graden Celsius. Van oktober tot april is de kans op sneeuw zeer groot. De wegen naar de viewpoints worden wel schoongehouden maar de wandelpaden worden afgesloten. Het weer is over al algemeen erg onvoorstelbaar je kan er te maken krijgen met sneeuwstorm of  vooral in de zomerse avonden met onweerstormen. De herfst is een goede periode voor een bezoek, het is dan relatief zonnig en helder, waardoor je een prachtig blauwe lucht hebt.

Vervoer en uitkijkpunten

Het is toegestaan om met een eigen auto het park in te rijden. Bezoekers kunnen vrijwel het gehele park bereiken met de auto en naar een uitkijkpunt lopen. In de zomermaanden rijden er ook gratis bussen, de auto kan dan geparkeerd worden voor het park. Het is natuurlijk ook een mogelijkheid om het park te voet te verkennen.

Alle uitkijkpunten liggen aan dezelfde kant van de weg. Het is daarom heel handig als je eerst helemaal  doorrijdt tot het einde van het park en op de terug weg stopt bij de kijk punten. Je kan steeds aan de rechterkant parkeren. Het mooiste gedeelte van de Bryce Canyon ligt vooraan, mocht je niet zoveel tijd hebben is dit het beste gedeelte om dan te bezoeken.

Dieren

In het park leven ook zo’n 60 verschillende zoogdieren. Diverse soorten zoals de poema, elanden, de zwarte beer, coyotes en diverse soorten marmotten en grondeekhoorns. Waaronder de bijna uitgestorven Utahprairiehond. Ook de raven laten duidelijk horen dat ze er zijn, en met een beetje geluk zie je nog adelaars rondcirkelen over het landschap.

 

Bomen

Bryce Canyon wordt vooral bezocht vanwege het landschap, maar dit landschap kon niet ontstaan zonder de diverse bomen die hier groeien. De gele den overheerst, hij kan wel veertig meter hoog worden. Ook de Douglas par is veel te zien, deze worden wel zestig meter hoog. Dat is nog niet vergeleken bij de sequoia of mammoetboom, ook deze vind je in het park. Bijzonder is de “Pinus longaeva” in het Nederlands vertaald als; Langlevende Den. Uit onderzoek is gebleken dat dat deze kleine den behoort tot de oudste bomen op aarde. Op diverse plekken in Bryce staan de Pinus Longaeva die meerdere duizenden jaren oud zijn.

 

Voorzieningen

Er liggen twee campings in het park en er is een lodge. Er zijn dus mogelijkheden om er te overnachten. Buiten Bryce Canyon zijn er ook genoeg mogelijkheden voor een overnachting. Verder beschikt het park over een Visitor Center; hier kan je informatie krijgen over verschillende activiteiten en wandelingen onder leiding van natuurkenners. Er is ook een tentoonstelling van de natuurhistorische achtergrond. Verder beschikt het park over restaurants, winkels, toiletten en verschillende water punten.

Visum

Als je de Bryce Canyon wilt bezoeken dien je voor je reis het ESTA formulier in te vullen. Vergeet deze niet op tijd aan te vragen, zodat je met een gerust hart op reis kunt gaan.

 

 

 

 

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER