Veel mensen houden ervan om te reizen. Een weekje wintersport hier, een paar weken naar de zon daar. Sommige mensen gaan zelfs een aantal maanden – of langer – rondtrekken. Erg leuk natuurlijk, maar het is wel belangrijk dat je jouw huis energiezuinig en veilig achterlaat. Je wil natuurlijk niet terugkomen en ontdekken dat de lampen tijdens jouw afwezigheid al die tijd hebben aangestaan of – erger nog – dat er is ingebroken! Maak daarom dus niet alleen een checklist met de spullen die je mee moet nemen, maar ook met de voorbereidingen die je moet treffen zodat je je huis veilig achterlaat.
Je huis energiezuinig achterlaten
Laten we beginnen bij de koelkast. Deze gebruik je natuurlijk niet als je op vakantie gaat. Als het kan, zet je koelkast dan in vakantiestand. Dit bespaart een hoop energie. Nog beter is uiteraard om de koelkast uit te zetten en helemaal uit te ruimen. Dit lijkt een hoop werk, maar veel voedsel zal toch bedorven zijn tegen de tijd dat je terug bent gekomen van het reizen. Beter voor meerdere doeleindes (milieu, energiebesparing en jouw plezier bij terugkomst!) om de koelkast voor vertrek uit te ruimen en uit te zetten.
Ook moet je natuurlijk niet vergeten alle lampen uit te doen als je weggaat. Veel mensen laten bewust een of twee lampen branden. Hierdoor kan het lijken alsof je gewoon thuis bent, dieven minder snel in zullen breken. Maar dieven zal het op een gegeven moment ook wel opvallen dat er overdag ook licht brandt. Kies daarom voor een tijdklok, die zorgt ervoor dat een lamp af en toe aan gaat. Handig tegen de inbrekers en energiebesparend.
Vergeet verder niet om de thermostaat een stuk omlaag te zetten. Vooral in de winter scheelt dit, want dan moet de ruimte veel harder verwarmd worden. Probeer daarnaast alle stekkers van apparaten uit het stopcontact te halen. Want… ook al gebruik je de apparaten niet en staan ze uit, zelfs dan wordt er stroom verbruikt (dat wordt sluipverbruik genoemd). Helemaal als een apparaat op stand-by blijft staan is het verbruik hoog. Haal stekkers dus uit stopcontacten en laat zeker niets op stand-by staan. Zo weet je zeker dat ze geen onnodige energie verbruiken tijdens je vakantie.
Natuurlijk zijn al deze bespaartips handig, maar je kunt een keer per jaar ook besparen door energie vergelijken. Het lijkt misschien veel werk, dat vergelijken van energiecontracten, maar dat valt enorm mee. Er zijn vaak handige vergelijkingssites waardoor je met enkele muisklikken soms wel tientallen euro’s per maand kunt besparen. Makkelijk en mooi meegenomen. En let je heel erg op je verbruik, zorg je ervoor dat je de eindafrekening altijd vlak voor de vakantie binnenkrijgt én heb je minder energie verbruik dan waar je voor hebt betaalt? Dan krijg je én de welkomstkorting en het bedrag aan energie dat je minder hebt gebruikt dat jaar. Dat is een leuk spaarpotje!
Je huis veilig achterlaten
Om inbraken te voorkomen, is het belangrijk je huis veilig achter te laten. Dit lijkt lastig en moeilijk te voorkomen, maar de kans op inbraak is met een paar kleine aanpassingen snel uit te sluiten.
Zorg ten eerste voor sociale veiligheid, dat is erg belangrijk. Laat buren of vrienden een oogje in het zeil houden. Mocht je voor een langere tijd weggaan dan kun je vragen of zij af en toe de post willen opruimen en de planten water willen geven, deels zodat dieven niet zien dat er langere tijd niemand thuis is – en omdat die die planten ook soms gewoon water nodig hebben.
Laat je huis ook bewoonbaar lijken door het schoon achter te laten. Een pak sneeuw in de voortuin of bladeren op de oprit kunnen voor dieven een aanwijzing zijn dat er niemand thuis is.
Ook is het belangrijk om waardevolle spullen goed op te bergen en niet in het zicht te leggen. Gelegenheidsdieven zoeken vaak eerst in de nachtkastjes, jassen en tassen. Daar liggen vaak waardevolle spullen. Probeer contant geld en waardevolle sieraden dus op een onlogische plaats op te bergen (of gewoon op die ene goede verstopplek). Een goede plek kun je zelf verzinnen. Denk aan een lampenkap, een pan ver weggestopt in een keukenkastje of misschien zelfs onder in die zak met kattengrind – moet je alleen wel onthouden dat je het daar hebt verstopt.