Wat als er iets fout gaat op reis?

Wat als er iets fout gaat op reis?

1576
0
DELEN

Zon, zee, strand of volop winterplezier. Het is allemaal goed: op vakantie gaan is een feestje. Toch gaat er wel eens wat mis. Het draagt niet bij aan de voorpret om hier over na te denken, maar het is de realiteit. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Wat als er iets fout gaat op reis?

Telefoon leeg
Ook op reis gaat de mobiele telefoon overal mee naartoe. Soms vergeten mensen dat je niet in elk land de oplader van je smartphone gewoon kunt inpluggen. Zoek daarom van tevoren uit welke stekker je precies nodig hebt. Dit om te voorkomen dat je op vakantie op zoek moet naar een alternatieve oplader of stekker. Handige tip: schrijf belangrijke telefoonnummers (familie, hotel, politie) op een briefje en stop dit in je portemonnee. Zo weet je altijd de juiste mensen snel te bereiken, mocht er wat aan de hand zijn en je telefoon werkt niet.

Letselschade
Mocht je letselschade oplopen door een ongeval, materieel of immaterieel, dan is het goed om een letselschade advocaat in te schakelen. Oorzaken van letselschade zijn bijvoorbeeld een legionellabesmetting of een val bij het zwembad van je hotel. Het is na zo’n ongeval wel van belang dat er iemand anders aansprakelijk is voor jouw letsel. Vooral wanneer je met een reisorganisatie op vakantie bent, kan dit een discussie worden.

Artikel 7:507 van het Burgerlijk Wetboek stelt dat de reisorganisator verplicht is om de reisovereenkomst uit te voeren overeenkomstig de verwachtingen die de reiziger op grond van de reisovereenkomst redelijkerwijs mocht hebben. Niet elke schade die wordt opgelopen tijdens een georganiseerde reis kun je dus op de organisator verhalen. Van een advocaat krijg je juridisch advies en bovendien goede begeleiding tijdens een proces. Deze professionals zijn aardig in staat je kansen tot een letselschadevergoeding in te schatten.

Verloren bagage
Het komt nog al eens voor dat een reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij bagage kwijtraakt of dat koffers kapot uit het vliegtuig of de bus komen. Je kunt de organisatie aansprakelijk stellen of via uw reisverzekering een vergoeding krijgen. Er zijn wel wat stappen die je zo snel mogelijk moet ondernemen als er iets met de bagage aan de hand is. Op de website van Consuwijzer staat dit uitgelegd.

Veiligheid
Natuurlijk kan er ook in eigen land een gevaarlijke situatie ontstaan, maar in een vreemd land weet je niet meteen hoe je hulp kunt krijgen. Zorg ervoor dat je ook in een vreemde taal om hulp kunt vragen en zet belangrijke telefoonnummers in je telefoon. In sommige gebieden kun je ook beter ’s avonds laat als ‘buitenlander’ niet meer alleen de straat op gaan. Vraag bij de accommodatie na of zij adviezen hebben omtrent veiligheid.

Verdwalen
Verdwalen: het klinkt als iets wat alleen anderen overkomt. Toch gaan nog veel vakantiegangers de fout in. Neem altijd een kaart (en eventueel een kompas) mee als je in een natuurgebied gaat wandelen. Ook als er een gids bij is. Als er iets fout gaat en telefoons werken niet, dan heb je een betere kans om weer snel en veilig terug te keren naar je accommodatie.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER