Het kiezen van een tent om te backpacken is vaak lastig. Tijdens de trekking neem je het liefst zo min mogelijk bagage mee. De kleinste tent die te koop is, lijkt daarom het beste. Echter wanneer je op de plaats van bestemming bent aangekomen, is het wel prettig als alle bagage en een of twee personen in de tent passen. Het is vervelend als je de backpack buiten in de regen moet laten liggen en er geen oogje op kunt houden. Er zijn dus een aantal zaken waar je op moet letten als je een trekkerstent koopt.
Afmeting van de backpack tent
De afmeting van de backpack tent is een van de belangrijkste factoren waar je op moet letten bij de aanschaf. Voor hoeveel personen moet de tent gebruikt worden? Zorg ervoor dat alle personen genoeg ruimte hebben om languit te liggen. Het is ook prettig als je in de tent rechtop kunt zitten. Backpack tenten zijn meestal erg compact en daarom niet geschikt om rechtop in te staan. Wil je toch graag een droge plek hebben om rechtop te staan? Denk dan aan een afdekzijl dat met lichtgewicht stokken of boomtakken omhoog wordt gehouden. Een dergelijke ‘voortent’ is ook geschikt om te koken en te eten als het regent. Sommige trekkerstenten hebben speciale ventilatiegaten om binnen te kunnen koken. Gebruik maken van een voortent of afdekzijl verdient echter om veiligheids- en gezondheidsredenen de voorkeur.
Tentfabrikanten overschatten vaak het aantal personen dat in een tent past. Een tent voor een of twee personen laat meestal weinig ruimte over voor een backpack. Toch is het veiliger om een trekkerstent te kiezen waar de backpack wel in past. Zo voorkom je dat oneerlijke mensen in de verleiding komen of dat de backpack nat regent. Het beste is om op zoek te gaan naar een winkel waar de tent die je op het oog hebt als showmodel is opgezet. Zo kan je direct uitproberen of de backpack tent groot genoeg is.
Gewicht van de backpack tent
Het is duidelijk dat een goede backpack tent zo min mogelijk weegt. Binnen de grenzen die je stelt aan de afmeting moet de tent zo licht mogelijk zijn. Een te zware trekkerstent kan het backpack avontuur behoorlijk frustreren. Het is vaak moeilijk om in te schatten hoe een bepaald gewicht aanvoelt als je het de hele dag mee moet dragen. Het is daarom niet onverstandig om een streefgewicht te bepalen en tijdens een flinke boswandeling uit te testen of je dit aankunt. Het is ook aan te bevelen om met het uiteindelijke gewicht te trainen.
Meestal is het mogelijk om de backpack tent te verdelen over twee rugzakken. In dat geval zou de trekkerstent 2 a 3 kilo mogen wegen.
Ventilatie van de backpack tent
Een goede ventilatie van een backpack tent is vanwege de geringe afmeting, zeker in warme gebieden erg belangrijk. Tegenwoordig zijn veel lichtgewicht backpack tenten uitgerust met een binnentent met ventilatienetten. Let er goed op dat het ventilatienet klein genoeg is om bescherming te bieden tegen muggen. Goed geventileerde trekkerstenten houden minder warmte vast en zorgen ervoor dat vocht (bijvoorbeeld door ademen of het gaan slapen met nat haar) wordt afgevoerd.
De meeste backpack tenten zijn ‘drieseizoenen tenten’. Dit betekent dat ze gebruikt kunnen worden in de lente, zomer en herfst. Er bestaan ook trekkerstenten die speciaal geschikt zijn voor heet weer. Deze tenten bestaan vrijwel geheel uit ventilatiegaas waar je niet doorheen kunt kijken. ‘Vierseizoenen tenten’ bieden de minste ventilatie, maar houden de warmte buiten vanwege de goede isolatie. Deze vierseizoenen backpack tenten zijn meestal het zwaarst, terwijl zomertenten het minst wegen. Kies daarom een tent die aansluit bij het seizoen waarin je gaat kamperen.
Materiaal van het tentdoek van de backpack tent
De meeste backpack tenten zijn gemaakt van polyester, lichtgewicht nylon of ripstop nylon. Dit materiaal heeft als voordeel dat het sterk is en weinig weegt. Vermijd tenten die gemaakt zijn van canvas of katoen, want deze zijn doorgaans zwaarder dan noodzakelijk. Let goed op of het tentdoek waterdicht is en of de naden zijn afgewerkt met een waterdichte coating of tape (termen als Waterproof coating en Taped Seams geven dit aan). De term PSI geeft aan hoeveel waterdruk de stof aankan. Een kwaliteit van 2000 a 3000mm PSI is meestal voldoende. Voor het grondzijl is dat 3000mm a 5000mm.
Opzetten van de backpack tent
Hoewel de meeste backpack tenten tegenwoordig nog worden opgezet met tentstokken, bestaan er ook stokloze tenten. De stokken nemen vaak een groot deel van het totale gewicht voor hun rekening en daarom is een stokloze trekkerstent zeker het overwegen waard. Een backpack tent zonder stokken is voorzien van luchtslangen die opgepompt kunnen worden. Door de lucht die in de slangen wordt geblazen, krijgt de backpack tent vorm. Deze stokloze tenten worden slechts met enkele haringen vastgezet om hen tegen harde wind te beschermen. Het nadeel is dat het wel noodzakelijk is om een voetpomp of elektrische pomp mee te nemen om de stokloze tent op te pompen.
Tentstokken worden gemaakt van aluminium, koolstof of fiberglas. Kies voor de laatste of voorlaatste optie als je gaat backpacken, omdat fiberglas en koolstof zeer licht zijn. Het voordeel is ook dat tentstokken van fiberglas doorgaans goedkoper zijn dan stokken van aluminium. Vervang fiberglas stokken wel regelmatig, want ze worden relatief snel aangetast door weer en wind. Aluminium stokken zijn duurzamer. Koolstof stokken zijn duurzaam en licht, maar wel het duurst.
Backpackers kunnen ook overwegen om een trekkerstent te kiezen die ‘zichzelf opzet’. Deze ‘Quick Up’, ‘Pop Up’ of ‘Quick Pitch’ tenten ontvouwen vanzelf als ze uit de verpakking worden gehaald en wegen meestal weinig. Deze gemakkelijk op te zetten tenten waren tot voor kort erg duur, maar kunnen tegenwoordig wat prijs betreft concurreren met backpack tenten die met stokken opgezet worden.
Slijtvastheid van de backpack tent
De slijtvastheid van de backpack tent is afhankelijk van veel zaken. Over het algemeen geldt: hoe duurzamer de backpack tent, hoe duurder deze is. Duurzaamheid is wel erg belangrijk tijdens het trekken, omdat de tent vaak (meestal dagelijks) wordt opgezet en afgebroken. In veel gevallen zal de trekkerstent ook in ruig terrein of op een onregelmatige ondergrond worden gebruikt.
Stokken
Zoals gezegd gaan tentstokken van aluminium langer mee dan stokken van glasfiber. Het nadeel is echter dat aluminium zwaarder is. Koolstof stokken zijn licht en duurzaam, maar wel duur.
Naden
Let goed op de naden van de backpack tent. In het gunstigste geval zijn deze dubbel gestikt (net zoals bij een goede spijkerbroek). De naad bestaat dan uit vier laagjes stof. Ook moet gelet worden op de sealing van de naden. Naden die voorzien zijn van een katoenen band of tape zijn sterker dan onbewerkte naden, omdat deze minder snel zullen rafelen. Het is ook mogelijk om zelf seamseal aan te brengen op kale naden.
Tentdoek
Een fijn geweven tentdoek is over het algemeen duurzamer dan een grof geweven materiaal. Vaak wordt er bij duurdere tenten een speciale coating aangebracht op het doek om deze sterker te maken en te beschermen tegen de elementen. De meest gebruikte coatings zijn de PU-coating en de siliconenelastomeer coating. Hoe meer lagen hiervan worden aangebracht hoe beter het doek bestand is tegen invloeden van buitenaf. Ripstop nylon, een stof die in een ‘blokpatroon’ wordt geweven, heeft als voordeel dat deze niet verder uitscheurt wanneer er een gat in komt. De term ‘denier’ (D) geeft aan hoe dicht de stof is geweven. Meestal is 70D tot 150D een redelijk uitgangspunt.
De vorm van de backpack tent
Lichtgewicht tenten worden in allerlei vormen gemaakt. De koepeltent en tunneltent zien we het meest. De koepeltent heeft als voordeel dat deze redelijk veel leefruimte biedt, terwijl er relatief weinig materiaal nodig is. Om deze reden zijn koepeltenten meestal het lichtst. De tunneltent is zeer sterk en kan gemakkelijk worden uitgebreid met een voortent. Wel heeft dit model redelijk veel haringen nodig en is daarom wat zwaarder. Koepeltenten hebben de naam het beste tegen harde wind te kunnen.
Andere vormen, zoals de piramide en A-tent zien we tegenwoordig niet vaak meer, omdat deze in de breedte relatief weinig ruimte bieden. Soms worden ‘tarp-tenten gebruikt door backpackers. Dit zijn een soort schuiltenten met een stok in het midden, die tenminste aan eenn kant open zijn. Deze backpack tenten zijn licht en snel op te zetten, maar bieden weinig bescherming tegen koude en wind.