Je hebt zo lekker genoten op vakantie, maar bij terugkomst doe je een verschrikkelijke ontdekking. Er is ingebroken. Geen warm ontvangst bij terugkomst. Wat nu? Hoe zit het met de dekking van de inboedel en de opstal na een inbraak? Voorkomen blijft natuurlijk altijd beter dan genezen. Daarom geeft reistips je handige tips mee, om te zorgen dat je met een gerust hart op vakantie kunt en met zo min mogelijk zorgen zit als blijkt dat er wel is ingebroken tijdens jouw afwezigheid.
Hoe zit het met de verzekering?
Uiteraard is het belangrijk om zo snel mogelijk je verzekeraar te benaderen. Diefstal van je spullen wordt vergoed vanuit de inboedelverzekering. Eventuele schade aan je woning, denk aan sporen van braak, zitten in de opstalverzekering. Beide verzekeringen zijn een woonverzekering en met een combinatie van deze twee ben je dus goed verzekerd. Wel zijn er uitzonderingen in dekking. Dus hoe zit het met de totale schade en de vergoeding hiervan? Steeds meer verzekeraars hebben namelijk uitsluitingen of maximale vergoeding opgenomen in de polis. Zo is er vaak een maximale vergoeding voor sieraden of contant geld. Diefstal van sieraden wordt vaak vergoed tot zo’n 2.500 euro. Contant geld vaak maar tot 1.250 euro maximaal. Je doet er goed aan om te controleren of deze maxima genoeg zijn voor jou. Verzekeraars bieden vaak wel de mogelijkheid om het verzekerde bedrag te verhogen. Je wilt niet onaangenaam verrast worden door er ná de inbraak achter te komen dat je onderverzekerd bent. En blijkt dat jij de woning niet goed hebt afgesloten, dan kun je wel gedag zeggen tegen de vergoeding vanuit de verzekering.
Wat keert de woonverzekering maximaal uit?
Los van sieraden, contant geld of spullen die buiten je huis staan, vergoeden verzekeraars eigenlijk altijd de nieuwwaarde van de gestolen goederen. Uitzondering op de regel zijn oude(re) spullen die een dagwaarde hebben van minder dan 40% van de nieuwwaarde. De verzekeraar zal dan de dagwaarde vergoeden. Vooral elektronica is hier een risico, aangezien de waarde snel daalt. Een televisie van 1.000 euro zal binnen enkele jaren onder de 40% dagwaarde zitten.
Woninginbraak tijdens je vakantie voorkomen
Voorkomen blijft beter dan genezen. Hoe voorkom je een inbraak als je niet thuis bent? Neem je dure spullen mee op reis? Of laat je deze thuis? Sommige zul je misschien sowieso meenemen, zoals je mobiel en je camera. Wat kun je doen om inbraak te voorkomen? Wij geven je zes tips.
- Hoe leuk het ook is om je vrienden te vertellen dat je op vakantie gaat… Zet het niet op social media of meld niet op je voicemail dat je op vakantie bent. Inbrekers gebruiken tegenwoordig ook social media. Dus plaats je een gezellig bericht over jouw afwezigheid, of gooi je mooie foto’s online? Dan is duidelijk dat je niet aanwezig bent. Wacht dus even met het uploaden van je foto’s tot je weer thuis bent.
- Sluit ramen en deuren! Zorg dat werkelijk alles op slot zit, al ruikt het dan misschien een beetje muf bij terugkomst. Een kleine opening is vaak genoeg voor een inbreker om binnen te komen. Dit kan ook reden voor de verzekeraar zijn om minder, of zelfs niet, te vergoeden.
- Vraag de buren een oogje in het zeil te houden. Zien of horen zij iets wat ze niet vertrouwen? Kleine moeite om even een kijkje te nemen of eventueel de politie te bellen.
- Koop, of gebruik, een kluis. Een betere uitnodiging dan een laptop op tafel, of andere kostbare spullen, kan een inbreker niet krijgen. Zorg dus dat alles goed opgeborgen is én zeker niet in het zicht ligt.
- Schaf tijdschakelaars aan. Sluit een aantal apparaten aan op tijdschakelaars. Zodat de televisie ’s avonds even aangaat, of wat verlichting gaat branden. Op deze manier geef je de buitenwereld het idee dat je thuis bent. Een continu onverlichte woning zal snel worden opgemerkt door een inbreker.
- Ga voor een buitenlamp met bewegingssensor. Veel buitenlampen beschikken over een bewegingssensor. Ideaal, want mocht er iemand je tuin inlopen dan gaat het licht aan. Dit kan de inbrekers afschrikken en de buren eventueel attenderen op een persoon in de tuin.
Huis veiliger (laten) maken
Nog slimmer is het om een erkend bedrijf te laten kijken hoe veilig je huis is. Een PKVW-bedrijf kan de woning doorgaans nog veiliger maken, zodat inbraak zo goed als kan worden uitgesloten. Niet het enige voordeel, want met een zogenaamd politie keurmerk krijg je vaak ook korting op je woonverzekering. De kans op inbraak is kleiner, dus het risico op uitkeren is kleiner voor de verzekeraar. Bekijk zelf op de website van het PKVW hoe veilig jouw huis daadwerkelijk is beveiligd en wat je zelf kunt doen om de woning nog beter te beveiligen.