Op vakantie met een caravan

Op vakantie met een caravan

397
0
DELEN

Reizen met een caravan is voor veel mensen een uitkomst. Je hebt vervoer en verblijf in een. Je kunt zelf beslissen waar en wanneer je overnacht en je hebt zekerheid van je verblijfplaats. Bovendien kun je ieder moment opstappen of doorreizen en heb je alle vrijheid van de wereld. Om deze reden is reizen met de caravan dan ook erg populair.

Wanneer je geen sta caravan hebt, wat dus betekend dat hij op wielen staat en verplaatsbaar is, zul je een kampeerterrein moeten vinden waar je mag kamperen. Op deze plek kun je vaak tegen een meerprijs ook gebruikmaken van de faciliteiten die op het terrein aanwezig zijn.

Wanneer je met de caravan gaat reizen is het van belang dat je van te voren controleert of alles in orde is. Controleer of het gewicht van de caravan niet hoger is dan het toegestane maximum en controleer in koude toestand de bandenspanning van de caravan, deze ligt namelijk vaak een stuk hoger dan de bandenspanning van een personen auto. Bij het vertrek dien je ook te controleren of alle kastdeurtjes, schuifdeuren, laden, ramen, dakluiken etc. gesloten zijn en indien nodig vergrendeld. Dit om te voorkomen dat er onderweg dingen door de caravan zullen slingeren. Controleer ook of de koppeling van de caravan goed vergrendeld zit en de trekhaakkogel goed bevestigd is.

Een aantal andere punten waar je rekening mee dient te houden zijn weten of de uitdraaisteunen geheel zijn ingedraaid en de 12-volt stekker goed in de contactdoos van de auto zit. Ook moet de handrem van de caravan zijn ontgrendeld en is het verstandig twee extra wielblokken binnen handbereik te hebben indien je door heuvel- of bergachtig gebied zult moeten reizen.

Ook kun je gaan winter kamperen. Dit lijkt in het eerste opzicht niet aantrekkelijk en voorzien van veel ongemakken, maar met kleine aanpassingen is het net zo gezellig en leuk als normaal kamperen. De sfeer in de caravan is gezellig. Koud is het niet en met een beetje discipline en inventiviteit verdwijnen ook de kleine ongemakjes. De moderne caravans kunnen zelfs bij strenge vorst het kamperen comfortabel maken. De caravan moet dan wel uitgerust zijn voor de wintersport. In het begin is de hoeveelheid activiteiten die je dan zult moeten ondernemen redelijk groot, laat je hier echter niet door afschrikken. Deze activiteiten zijn eenmalig en hebben met name betrekking op de eerste keer dat je door de winter reist. De voorbereiding van de vervolgvakanties vergt aanzienlijk minder energie.

Zorg voor de reis voor een auto voorzien van sneeuwkettingen en winterbanden. Voorkom bevriezing en indien handig gebruik een skikoffer. Zorg ook dat je de juiste papieren bij je hebt. Zorg voor tijdens het verblijf voor goede verwarming en isolatie. Zorg ook voor een goede gasinstallatie en bescherm deze tegen vorst. Bescherm ook de waterreservoirs hiertegen. Een tip is het meebrengen van een wintertent. Deze zorgt voor extra ruimte voor het opbergen van de winterspullen.

Niet alleen alle reistips en vereisten voor de accommodatie zijn belangrijk, ook de rijvaardigheid en technische handelingen voor het rijden met een caravan zijn dat. Het is erg belangrijk dat je een goede rijvaardigheid bezit, wanneer je een caravan meeneemt. Ook zul je moeten leren omgaan met rijden door heuvelachtig en moeilijk begaanbaar gebied.

Hoe gaat dat nou, dat rijden door smalle bochten? Hoe voorkom je dat bergafwaarts je remmen te warm lopen? Hoe herken je hellingen waarbij de koppeling dreigt te verbranden en hoe los je dat dan op? Dit zijn een aantal belangrijke technische vaardigheden. Daarbij komt ook in- en overzicht van de weersomstandigheden kijken. Om kunnen gaan met een combinatie van smale wegen en slecht weer is vaak al moeilijk, laat staan met tegenliggers. Verkeersinzicht is dan ook erg belangrijk. Om te kunnen omgaan met allerlei benarde situaties in het verkeer is dan ook erg belangrijk.

Indien je door heuvelachtig gebied gaat reizen, zou je alvast kunnen oefenen in het uiterste zuiden van ons land. Daar zijn verschillende locaties waar je het een en ander uit kunt testen.

DELEN
Vorig artikelOostenrijk
Volgend artikelKraanwater Egypte

GEEN REACTIES

Comments are closed.