DELEN

Skikleding of wintersportkleding, wat moet ik meenemen op wintersport in 2016? Vooral voor de beginnende wintersporter is het moeilijk om te bepalen wat voor skikleding je meeneemt op wintersport. Wij geven je graag een aantal tips.

Functies skikleding

De belangrijkste functie van skikleding is natuurlijk warmte geven. Hoog in de bergen kan het ontzettend koud zijn en goede skikleding is van levensbelang. De wintersportkleding moet ervoor zorgen dat je droog en warm blijft, maar moet je tegelijkertijd voldoende bewegingsvrijheid bieden. Je kunt namelijk wel ontzettend warme skikleding aantrekken, maar hier heb je weinig aan als je er amper in kunt bewegen.

Verder is een belangrijke tip dat de skikleding moet ‘ademen’. Dit is van belang om vocht van transpiratie af te voeren, dat terwijl de stof wel waterdicht moet zijn. Er zijn genoeg aanbieders van skikleding in elke prijsklasse die geschikte skikleding aanbieden.

Goede skikleding in lagen

Elke wintersporter zal het vast wel eens horen: Kleed jezelf in lagen! En dat klopt, het is raadzaam om jezelf in lagen te kleden. Skikleding in lagen is vaak warmer en praktischer dan één dikke donslaag. Bij warmer weer kun je namelijk makkelijk één laag minder aan doen.

  • Vaak wordt skikleding in drie verschillende lagen gedragen.
  • Ten eerste heb je de thermokleding, de laag die strak om het lichaam zit en ervoor zorgt dat de lichaamstemperatuur op peil blijft.
  • Dan komt de isolatielaag, een laag die er mede voor zorgt dat transpiratievocht afgevoerd wordt en dat het lichaam geïsoleerd wordt. Door middel van de stilstaande lucht in deze laag blijft het lichaam warm. Vaak bestaat deze laag uit een fleecetrui.
  • Als laatste heb je de waterdichte laag. Deze laag zorgt ervoor dat je lichaam niet in aanraking komt met sneeuw, water en wind. Ideaal is als deze laag ook nog ademt, zodat vocht afgevoerd kan worden. Vaak bestaat deze waterdichte laag uit een ski-jas.
  • Naast de lichaamskleding is het erg belangrijk om goede handschoenen, een goede muts, een sjaal en warme skisokken te dragen. Dit alles zorgt ervoor dat jij warm de piste af kunt. Skisokken zijn daarnaast van belang omdat skischoenen anders kunnen gaan irriteren en je blaren krijgt.

Skikleding kopen of huren?

Skikleding of wintersportkleding is vaak redelijk duur in aanschaf. Vooral de broek en jas zijn dure artikelen, de trui en thermokleding vaak wat minder. Als je vaker op wintersport gaat is het wel zo handig om de kleding zelf aan te schaffen. Je kunt namelijk goedkope skikleding huren, maar dit is niet erg handig en bovendien niet echt fijn als je vaker op wintersport gaat. Voor de eerste keer op wintersport is het wel slim om skikleding te huren of te lenen van bijvoorbeeld een vriend. Zo voorkom je dat je blijft zitten met dure skikleding als wintersport achteraf toch niet echt iets voor je is.

Goedkope skikleding

De beste manier om aan goedkope wintersportkleding te komen is om het te lenen van een bekende. Dit is alleen niet voor iedereen mogelijk. Aanschaf van goede wintersportkleding is erg duur en als je niet van plan bent om jaarlijks op wintersport gaat, is het niet slim om kleding aan te schaffen. De belangrijkste tip voor het kiezen van goedkope skikleding is het huren van de kleding. Vaak is dit goede kwaliteit en je bent dus geen hoge bedragen kwijt aan de aanschaf van skikleding. Wil je wel wintersportkleding kopen, maar toch zo goedkoop mogelijk? Kijk dan op internet. Daar vind je vaak mooie aanbiedingen en skikleding op internet is over het algemeen stukken goedkoper dan in de winkel. Vooral via vergelijkingssites vind je goedkope wintersportkleding.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER