Tips voor autorijden in de winter

Tips voor autorijden in de winter

1400
0
DELEN

De winter komt er (eindelijk) aan. Tijd voor een mooie trip met de auto, bijvoorbeeld naar een skigebied. In Nederland zijn er natuurlijk ook genoeg bijzondere plekken om te bezoeken in deze periode. Juist als er sneeuw ligt en de ijspegels aan de bomen hangen. Maar als temperaturen dalen en er winters weer komt, brengt dat voor autorijden ook gevaren met zich mee. Daarom een aantal tips voor autorijden in de winter!

Tip 1: Houd meer afstand dan de 2 seconden-regel

We kennen allemaal de 2 seconden-regel. Als de wegen glad zijn, is het verstandig om nog meer afstand te houden. Mocht je onverhoopt moeten remmen, gebeuren er in ieder geval geen ongelukken. De remweg is met sneeuw al snel 30 meter.

Tip 2: Maak je auto sneeuwvrij voordat je vertrekt

Wist je dat je een boete krijgt als je met een auto rondrijdt waar veel sneeuw op ligt? Je brengt er namelijk anderen mee in gevaar. De sneeuw op bijvoorbeeld het dak kan eraf waaien en vervolgens bij iemand anders op de voorruit terechtkomen. Veeg de sneeuw van je bolide voordat je vertrekt.

Tip 3: Zet je auto niet op de handrem

Er zijn autorijders die pleiten voor parkeren in de eerste versnelling. In de winter raden wij dit sowieso aan, omdat je handrem vast kan vriezen. En dat is niet goed voor je humeur als je vroeg in de ochtend op vakantie wil gaan. Is je handrem toch bevroren? Zet dan de verwarming van je auto een tijdje heel hoog, dan ontdooit deze vanzelf.

Tip 4: Winterbanden

We hoeven het eigenlijk niet te zeggen, maar winterbanden zijn belangrijk. Ze zorgen ervoor dat je meer grip hebt op gladde wegen. Het is de investering waard, omdat auto’s met winterbanden structureel minder ongelukken hebben. In sommige landen zijn winterbanden zelfs verplicht. Kijk dit na voordat je naar Oostenrijk vertrekt om te gaan skiën of snowboarden. Sneeuwkettingen komen in sommige landen ook van pas, maar in Nederland zijn deze verboden.

Tip 5: Rijd weg in de tweede versnelling

Trap je gaspedaal niet te hard in, want dan kan de auto vreemde bewegingen maken bij het wegrijden. Het is aangeraden om in de tweede versnelling weg te rijden om slippen te voorkomen.

Tip 6: Ga regelmatig met je auto door de wasstraat

Een laatste tip: bezoek regelmatig de wasstraat, want al dat strooizout doet niet veel goeds voor je carrosserie en laklaag. Bovendien glimt je auto zo mooi in de winterse zon!

Tip 7: Loop je autoverzekering na

Wat voor autoverzekering heb je precies? Loop je polis nog eens na en schat je risico in. Het is altijd een mogelijkheid om je verzekering verder uit te breiden of juist een stap terug te gaan om geld te besparen op je premie.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER