DELEN
winterbanden op wintersport

Je gaat met de auto op wintersport en bent je aan het voorbereiden op die rit. Moet je nu winterbanden hebben als je op wintersport gaat? Eigenlijk vrij simpel, want het antwoord is JA! Maar wat zijn winterbanden nu precies en zijn winterbanden verplicht?

Winterbanden zijn speciaal voor de winterse weersomstandigheden gemaakt. Met een winterband kun je sneller remmen dan met een zomerband in winters weer. Je kunt beter de bocht maken, zonder rechtdoor te schuiven en je kunt met winterbanden beter hellingen op- en afrijden dan met zomerbanden. Goede en gekwalificeerde winterbanden dragen een logo met een sneeuwvlok in een berg.

Het verschil tussen winterbanden en zomerbanden

Er zitten drie grote verschillen tussen zomer- en winterbanden. Ten eerste is de samenstelling van het rubber veel anders bij een winterband. Winterbanden zijn gemaakt van veel zachter rubber, dit hebben winterbanden nodig omdat ze dan minder snel uitharden bij winterse weersomstandigheden. Bij een temperatuur van 7 graden Celsius of kouder presteert een winterband beter dan een zomerband, omdat de winterband zich door het zachte rubber dan beter aan kan passen aan oneffenheden van het asfalt.

Ook is het profiel van winterbanden anders dan dat van zomerbanden. Het loopvlak van winterbanden is dieper en een stuk fijner ingesneden dan dat van zomerbanden. Dit zorgt er wederom voor dat de band zichzelf beter aan kan passen aan de oneven ondergrond en hierdoor kan de band zich beter afzetten op sneeuw en ijs. Er wordt aangeraden om een minimale profieldiepte van 4 millimeter aan te houden bij winterbanden.

Als derde is de zijkant van de band een stuk zachter. Dit zorgt ervoor dat bij gewichtsverschuivingen de fysieke kracht geleidelijker van het voertuig op het loopvlak van de band overgebracht wordt. Hierdoor blijft de auto beter bestuurbaar. Dus vanaf 7 graden Celsius is het slim om de banden van je auto te verwisselen, dus ook als je op wintersport gaat. Winterbanden doen op wintersport absoluut geen wonderen, want rijden op ijs en sneeuw blijft gevaarlijk, maar de grip is wel degelijk een stuk beter dan die van zomerbanden. Je hebt in de winter dus simpelweg gewoon winterbanden nodig.

Winterbanden op wintersport verplicht?

In sommige landen zijn winterbanden op wintersport in 2016 verplicht. Het kan je zelfs een boete opleveren als je geen winterbanden hebt! Let er dus goed op of winterbanden verplicht zijn in het land waar je heen of doorheen rijdt.

Nederland en België

In België en Nederland zijn winterbanden niet verplicht. In België zijn ze tussen 1 april en 30 oktober wel verboden als ze een lagere snelheidsindex hebben dan de maximum snelheid van het voertuig.

Oostenrijk

Tussen 1 november en 15 april zijn winterbanden met een profieldiepte van 4 millimeter en een M+S logo verplicht bij winterse omstandigheden. Je mag in plaats van winterbanden twee sneeuwkettingen bevestigen op de aandrijvende wielen. Dan mag je echter wel maar 40 kilometer per uur rijden. Soms wordt aangegeven dat sneeuwkettingen ook verplicht zijn, neem ze dus altijd mee. Boetes bedragen 35 tot liefst 5000 euro. Let er dus goed op dat je winterbanden op wintersport in Oostenrijk hebt!

Italië

In de Aostavallei zijn winterbanden verplicht van 15 oktober tot 30 april en in de provincie Milaan van 15 november tot 31 maart. Als alternatief mag je sneeuwkettingen bij hebben. Boetes lopen op tot 78 euro.

Luxemburg

Winterbanden zijn hier verplicht bij winterse omstandigheden. Dat wil zeggen bij ijzel of sneeuw. Alle vier de wielen moeten voorzien zijn van winterbanden en de boete hiervoor kan tot 74 euro bedragen.

Duitsland

Alleen bij winterse omstandigheden heb je winterbanden nodig. De band moet een M+S aanduiding of een sneeuwvlokjes-symbool hebben. Boetes lopen uiteen van 40 tot 80 euro. Let er dus op dat je winterbanden op wintersport in 2016 in Duitsland hebt!

Frankrijk

In Frankrijk zijn winterbanden niet verplicht, behalve wanneer dit aangegeven is. Vooral in de Alpen of Pyreneeën vind je deze borden.

Zwitserland

Ook hier is het niet verplicht met winterbanden te rijden, behalve als dit aangegeven staat. Hier heb je wel een minimum profieldiepte van 4 millimeter nodig in je banden. Boetes lopen op tot 83 euro.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER