10 tips voor het afsluiten van een doorlopende reisverzekering

10 tips voor het afsluiten van een doorlopende reisverzekering

1902
0
DELEN
Geld betalen in het buitenland

In dit artikel worden een aantal tips gegevens voor het afsluiten van een doorlopende reisverzekering. Met een doorlopende reisverzekering ben je het hele jaar door verzekerd tegen ongevallen en diefstal op reis. De doorlopende reisverzekering biedt dekking bij elke vakantie of weekendje weg.
In dit artikel worden een aantal tips gegevens voor het afsluiten van een doorlopende reisverzekering. Met een doorlopende reisverzekering ben je het hele jaar door verzekerd tegen ongevallen en diefstal op reis. De doorlopende reisverzekering biedt dekking bij elke vakantie of weekendje weg. Het is belangrijk om een goede vergelijking te maken tussen de verschillende aanbieders. Deze lijst met tips en informatievoor het afsluiten van een doorlopende reisverzekering kan hierbij helpen.

Tip 1: Wat is het voordeel van een doorlopende reisverzekering?

Het grootste voordeel van een doorlopende reisverzekering is dat je niet voor iedere vakantie of weekendje weg een aparte reisverzekering hoeft af te sluiten. Je kunt je nooit meer vergeten te verzekeren en ook bij kleine uitstapjes over de grens, waar je normaal gesproken geen reisverzekering voor zou afsluiten, ben je zeker van een goede dekking van (ziekte)kosten. Daarnaast is het per jaar al snel goedkoper om een doorlopende reisverzekering af te sluiten in plaats van meerdere ‘tijdelijke’ reisverzekeringen.

Tip 2: Voor wie is een doorlopende reisverzekering geschikt?

Over het algemeen kan gesteld worden dat een doorlopende reisverzekering geschikt is voor iedereen die per jaar meer dan 17 a 21 dagen op vakantie gaat. Ook voor mensen die veel korte reisjes of uitstapjes maken, loont het om een doorlopende reisverzekering af te sluiten.

Tip 3: Kies ik voor een doorlopende reisverzekering met Europadekking of wereldwijde dekking?

Eigenlijk is Europadekking een verkeerde naam. Onder Europadekking vallen in de praktijk ook landen die officieel buiten Europa liggen. Europadekking geldt voor: alle landen in Europa (inclusief IJsland en het Europese deel van Rusland), de Azoren, de Canarische Eilanden, Madeira, Algerije, Egypte, Libanon, Marokko, Syrie, Tunesie en Turkije. Reis je naar andere landen, zoals de Verenigde Staten, dan is een werelddekking de juiste keuze. De meeste verzekeraars bieden de mogelijkheid om een doorlopende reisverzekering met Europadekking tussentijds om te zetten in werelddekking. Vraag bij je verzekeraar na welke regels hiervoor gelden.

Tip 4: Wanneer moet ik mijn doorlopende reisverzekering afsluiten?

Sluit je doorlopende reisverzekering altijd enige tijd voordat je op reis gaat af. In veel gevallen gaat de verzekering namelijk pas in als de verzekeraar de aanvraag heeft goedgekeurd en dit kan wel enkele weken duren. In andere gevallen is de doorlopende reisverzekering pas actief na de eerste dag van de volgende maand. Zorg er daarom voor dat je altijd aan maand speling hebt bij het afsluiten van een doorlopende reisverzekering.

Tip 5: Is mijn doorlopende reisverzekering ook in Nederland geldig?

In de meeste gevallen is een doorlopende reisverzekering ook geldig in Nederland als er sprake is van een geboekte vakantie. Dagtripjes in Nederland zijn meestal niet verzekerd.

Tip 6: Hoe kan ik nog meer geld besparen op mijn doorlopende reisverzekering?

Veel verzekeraars bieden de mogelijkheid om automatisch of op jaarbasis te betalen en zetten hier een aantrekkelijke korting tegenover. Ook is het in veel gevallen mogelijk om korting te ontvangen wanneer je meerdere verzekeringen bij een verzekeringsmaatschappij onderbrengt. Daarnaast kan het erg voordelig zijn om aanbieders van doorlopende reisverzekeringen online te vergelijken. De prijzen lopen sterk uiteen. Ga ook goed na welke dekking je echt nodig hebt. Een doorlopende reisverzekering dient meestal als aanvulling op een zorgverzekering, aansprakelijkheid- of autoverzekering. Controleer daarom goed welke zaken al door andere verzekeringen worden gedekt en beperk de overlap zo veel mogelijk. Heb je bijvoorbeeld al een aanvullende module buitenland in de zorgverzekering? Misschien is dan een uitgebreide zorgdekking onnodig in de doorlopende reisverzekering.

Tip 7: Moet ik ook een annuleringsverzekering afsluiten bij mijn doorlopende reisverzekering?

Tijdens het afsluiten van een doorlopende reisverzekering krijg je de vraag of je ook een annuleringsverzekering wilt afsluiten (soms wordt dit een ‘module annuleringskosten’ genoemd). Wanneer je onverhoopt een reis moet annuleren, moet je meestal toch een deel van de reissom betalen. De annuleringsverzekering dekt deze kosten (gedeeltelijk) onder bepaalde voorwaarden. Een annuleringsverzekering is alleen nuttig wanneer regelmatig je (het grootste deel van de) vakantie of vliegreis van te voren boekt en wanneer het om aanzienlijke bedragen gaat.

Tip 8: Moet ik een eigen risico nemen bij mijn doorlopende reisverzekering?

In de praktijk blijkt dat het overgrote deel van de kosten die geclaimd worden op de doorlopende reisverzekering kleine bedragen (tot 150 euro) betreffen. Meestal blijft er geen vergoeding meer over als het eigen risico eraf wordt getrokken. Het eigen risico geldt per gebeurtenis. Als er tijdens de vakantie dus een horloge kapot valt en iemand een fles water over de digitale camera gooit, geldt het eigen risico dus twee maal.

Tip 9: Geldt een doorlopende reisverzekering voor elke reis en reisduur?

Nee, meestal wordt er voor een doorlopende reisverzekering een maximum gehanteerd van 45 of 60 achtereenvolgende vakantiedagen. Voor langere reizen is een speciale ‘lang-op-reis’ of globetrotterverzekering geschikt. Ook voor stages en zakenreizen is de standaard doorlopende reisverzekering niet bedoeld. Bij sommige verzekeraars is het wel mogelijk om extra modules mee te verzekeren voor zakenreizen of studiereizen.

Tip10: Moet ik medische kosten extra meeverzekeren?

De zorgverzekering zal een groot deel van de medische kosten in het buitenland dekken. Vooral wanneer je een aanvullende module ‘buitenland’ hebt meeverzekerd, zal de overlap tussen de ziektekostenverzekering en de uitgebreide doorlopende reisverzekering groot zijn. Het meeverzekeren van ziektekosten is wel aan te raden wanneer je voor je zorgverzekering een hoog eigen risico hebt en wanneer de zorgverzekering niet de werkelijk gemaakte ziektekosten dekt. In het buitenland zijn de ziektekosten meestal hoger en daarom kan je duur uit zijn als de verzekeraar de werkelijke kosten omrekent naar ‘Nederlandse maatstaven’.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER