Wat is de beste tijd om op vakantie te gaan

Wat is de beste tijd om op vakantie te gaan

1585
0
DELEN
Beste reistijd Sri Lanka
Beste reistijd Sri Lanka

Veel gezinnen zijn elk jaar weer aan het puzzelen om een vakantieperiode te kiezen waarin iedereen vrij kan nemen en het op de gewenste plaats van bestemming lekker weer is. Ieder werelddeel en zelfs land heeft een beste tijd om erheen te reizen. Afgezien van onvoorspelbare (politieke) gebeurtenissen, is vrij goed aan te geven wanneer in de verschillende delen van de wereld het gunstige reisseizoen aanbreekt.
Veel gezinnen zijn elk jaar weer aan het puzzelen om een vakantieperiode te kiezen waarin iedereen vrij kan nemen en het op de gewenste plaats van bestemming lekker weer is. Je wil natuurlijk dat iedereen mee kan op vakantie. Maar tegelijkertijd moet je wel de beste tijd kiezen om op vakantie te gaan qua weer en temperaturen. Ieder werelddeel en zelfs land heeft een beste tijd om erheen te reizen. Afgezien van onvoorspelbare (politieke) gebeurtenissen, is vrij goed aan te geven wanneer in de verschillende delen van de wereld het gunstige reisseizoen aanbreekt. Vooral met een aantal klimatologische factoren moet rekening gehouden worden.

Orkanen en overstromingen

Op het Noordelijk Halfrond doen de meeste orkanen zich voor in de maanden juni t/m oktober, met een piek in september. Vooral landen die aan zee liggen kunnen te maken krijgen met deze tropische stormen. Hierdoor is het wellicht niet de beste tijd om op vakantie te gaan. Enkele gebieden waar zich vaak orkanen voordoen zijn: de eilanden in de Caribische Zee, delen van Mexico, Florida, Noord India, Bangladesh en de Filippijnen (en omringende landen). Op het zuidelijk halfrond kunnen orkanen ontstaan in de maanden november t/m april, in onder andere Indonesie en delen van India en Australie.

Moesson

Een vakantie tijdens een moesson kan letterlijk in het water vallen. De meeste reizigers zullen te maken krijgen met de moesson in Azie. Waardoor dit in Azie wellicht niet de beste tijd is om op vakantie te gaan. In grote delen van Noord-Oost-Azie, waaronder India, loopt het moessonseizoen van juni t/m augustus. Zuid-Azie en Zuid-Amerika (Brazilie) krijgen tussen december en maart te maken met de moesson. In delen van Noord-Amerika (Californie, Mexico) loopt het moessonseizoen van juni tot november.

Extreme hitte en koude

Vanzelfsprekend geldt dat landen die dicht bij de evenaar liggen een warmer klimaat hebben dan landen die dichter bij de polen gelegen zijn. Tijdens de Nederlandse zomermaanden kan het in gebieden net noordelijk van de evenaar extreem heet zijn. Hierdoor is het misschien voor jou niet de beste tijd om op vakantie te gaan in deze gebieden. In onze winter geldt dit voor landen net ten zuiden van de evenaar. Extreme koude komt in de (lokale) wintermaanden voor in landen dicht de polen en in hooggelegen gebieden, zoals Tibet. Ook delen van China en Noord-Amerika kunnen is winters te maken krijgen met hevige sneeuwval.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER